

*SYMPTOMS: The main symptoms of these diseases are runny nose, sneezing, burning of the chest , itching, fever, biting of hand, feet, etc.
THE CAUSE OF THE DISEASE: Feeling cold, wet in water, dry sweat on the wind, the sudden change from hot to cold or from cold to hot, is the cause of this disease.
*TREATMENT: 1 . 10 gm of Basak leaves, 10 gm of Basil flower buds should be boiled in 250 gm of water and taken down to 100 gm. You can mix it with 4 teaspoons of honey and eat it twice a day for 5 days.
2. Four grams of Basak leaves, 4 gm of Basil leaves, 4 gm of Ginger, 3 gm of Bay leaves, 3 gm of Pepper, 3 gm of Boch boil together in 3 cups of water and take it down in one cup. That water should be eaten like tea in warm conditions twice a day for at least 5 days.
3. FOR WHOOPING COUGH IN CHILDREN 100 gm of Carrot juice, 50 gm of Sweet(Michhri), 10 gm of Basak leaf juice and 10 gm Basil flower Buds are crashed, the juice is taken out and heated together and then it should be cooled down and kept it in a bottle. That juice should be fed to the patient three times a day. Each time one teaspoon of juice mixed with a little chili powder should be eaten. This medicine should be taken for 5 days.
**DIET: 1. You should eat nutritious and light digestible food and you should not eat sour.
2. In the case of COLD AND FEVER, black cumin, ginger, onion, garlic powder should be fried in oil and eaten with hot rice.
...................................................................................................................................................................
**BENGALI TRANSLATION IN BELOW(নিচে বঙ্গানুবাদ)**


***সর্দি -কাশি -জ্বর *** *উপসর্গ : নাক দিয়ে জল পড়া ,হাঁচি ,জ্বালা ,খুসখুস করা জোর কাশি ,গা -হাত -পা কামড়ানো ,বুক ব্যাথা প্রভৃতি এই রোগের প্রধান লক্ষণ। ঠান্ডা লাগা ,জলে ভেজা ,বাতাস লেগে ঘাম গায়ে শুকানো ,হঠাৎ করে গরম থেকে ঠান্ডা বা ঠান্ডা থেকে গরমে যাওয়া এই রোগ সৃষ্টির কারণ।
**চিকিৎসা : ১. বাসক পাতা ১০ গ্রাম , তুলসী মঞ্জুরী ১০ গ্রাম নিয়ে ২৫০ গ্রাম জলে ফুটিয়ে ১০০ গ্রাম হলে নামাতে হবে। ছেঁকে নিয়ে ৪ চামচ মধু মিশিয়ে দিনে ২ বার খেতে হবে ৫ দিন।
২. বাসক পাতা ৪ গ্রাম ,তুলসী পাতা ৪ গ্রাম ,আদা ৪ গ্রাম , তেজপাতা ৩ গ্রাম , পিপুল ৩ গ্রাম এবং বচ ৩গ্রাম একত্রে ৩ কাপ জলে সেদ্ধ করে , এক কাপ হলে নামাতে হবে। ঐ জল উষ্ণ অবস্থায় চায়ের মতো খেতে হবে রোজ দু'বেলা করে অন্ততঃ ৫ দিন।
৩. বাচ্চাদরে হুপিং কাশির জন্য ১০০ গ্রাম গাজর রস , ৫০ গ্রাম মিছরী , ১০ গ্রাম বাসক পাতার রস এবং ১০ গ্রাম তুলসী মঞ্জুরী থেঁতো করে রস বার করে একত্রে জ্বাল দিয়ে যখন গাঢ় হবে ,তখন নামিয়ে ঠান্ডা করে শিশিতে ভরে রাখতে হবে। ঐ রস দিনে ৩ বার রোগীকে খাওয়াতে হবে। প্রত্যেকবার ১ চামচ রস গোলমরিচের গুঁড়ো মিশিয়ে খেতে হবে। এই ঔষধ ১৫ দিন খেতে হবে।
২. সর্দি -জ্বরের ক্ষেত্রে কালোজিরে ,আদা ,পেঁয়াজ , রসুন কুঁচিয়ে তেলে ভেজে গরম ভাতের সঙ্গে খেতে হবে।
সুতরাং বন্ধুগণ , এগুলি ব্যাবহার করুন এবং নিজেকে আর নিজের পরিবারকে সুস্থ রাখুন এবং অন্যকে সুস্থ থাকতে সাহায্য করুন।
No comments:
Post a Comment